Како се једе мед?
Мед се може јести на много различитих начина, у зависности од твојих жеља и потреба. Ево неколико предлога:
1. Самостално: Узми кашичицу меда и полако га отопи у устима. Ово је одличан начин за уживање у чистом укусу меда.
2. Уз хлеб или тост: Намажи мед на кришку свежег хлеба, тост или пециво. Одлично иде уз маслац за богатији укус.
3. Са воћем: Прелиј мед преко сецканог воћа као што су јабуке, банане или јагоде.
4. У чају: Додај кашичицу меда у топли (не превише врео) чај уместо шећера. Помаже код прехладе и грлобоље.
5. Са јогуртом: Додај мед у јогурт и, по жељи, убаци орашасте плодове или мусли за здрав оброк.
6. У маринадама и дресинзима: Користи мед као састојак за припрему маринада за месо или дресинга за салату.
7. Уз орашасте плодове: Помешај мед са бадемима, орасима или лешницима за брзу и здраву ужину.
8. Директно из саћа: Ако имаш мед у саћу, можеш га јести тако што сажваћеш комад саћа, а восак касније испљунеш.
Битно је да се мед не загрева превише (изнад 40°Ц), јер тако губи своја лековита својства. Такође, чувај га на тамном и сувом месту да би задржао квалитет.
Дрвена или метална кашика: Јести мед дрвеном кашиком је једно народно веровање и предрасуда. Мед се иначе чува у металној прохромској амбалажи према свим научно потврђеним препорукама. Mоже се чувати у стакленој и у пластичној, високо квалитетној прехрамбеној амбалажи. Иначе, мед има ниску киселост, тако да са прохромским материјалима нема по здравље штетних реакција. Дакле, слободно мед једите металном кашиком!
Важно је знати да се мед не препоручује деци млађој од годину дана нити особама алергичним на полен и друге пчелиње производе.