Како се постаје пчелар

Пчеларство као занимање, или пак као хоби, привилегија је људи који су животно посебни. То је посао на који човек одлази увек са узбуђењем, исчекивањем, радошћу, помешаним осећањима и зебњом, да ли ће мо на пчелињаку бити обрадовани или доживети неко разочарење. Књиге издате у Србији после Другог светског рата углавном спомињу материјалну корист од пчеларства док се духовна корист не спомиње. Ово је у неку руку разумљиво, имајући у обзир околности у којима смо живели и радили. Неки су нас учили да душа и не постоји. Али, пчелари су живели и радили и кад год би завирили у кошницу, видели би савршени ред и организацију и на свом пчелињаку налазили духовни мир. Виђао сам старије пчеларе доји су дуго седели у свом пчелињаку, ћутали, посматрали и размишљали о том чудесном свету биља и обиља живота.

Пре него што постане пчелар, свако треба да добро размисли и преиспита свој мотив бављења пчеларством. Јер ако прво помисли да купи центрифугу па тек онда кошницу пчела, боље да не почиње, јер неће имати ни духовне ни материјалне користи од пчеларства. Сведоци смо да похлепа узима данак, па је чак угрожен и опстанак пчела. Каже се, да би без пчела и њиховог опрашивања за три године угинуо биљни свет и био прекинут ланац исхране међу живим бићима. Наравно, ни човек у таквим условима живота не би опстао на планети Земљи.

Пожељно је још у почетку одабрати врсту кошнице са којом ће се пчеларити. На пчелињаку је веома важна једнобразност рамова, јер то значајно умањује расипање енергије, олакшава планирање, брже обављање важних операција у току сезоне, лакше проширивање пчелињака и још много тога. Када се достигне већи број кошница, важно је многе радње аутоматизовати, тј. рутински одрађивати, почев од прихране, додавања сатних основа, проширивања легла, постављање бежалица, одузимања меда и друго. Ово је могуће ако је пчелињак једнобразан, када се примењује одређена техника и кад су пчелиње заједнице приближно исте снаге. Када се иде на пчелињак потребно је знати које ће радње тога дана бити предузете и зато треба понети одговарајући прибор и материјал. Ако пчелар има на пример 300 кошница и у току дана обавља више операција и техника, може залутати на сопственом пчелињаку и у једном тренутку заборавити што је дошао.

Важно је одабрати начин набавке кошница и пчелињих заједница. Најбоље је купити нове кошнице и населити ројевима који су купљени од познатог пчелара који пчелари у складу са прописима о пчеларству и примењује добру пчеларску праксу. Или, од познатог пчелара купити кошнице са пчелама. Куповина пакетних ројева, разројавање или други начини нису препоручљиви пчеларима почетницима. Приликом набавке пчелињих заједница треба водити рачуна о здравственом стању пчелињих заједница и остварити сарадњу са ветеринарском службом у случају сумње на пчелиње болести.

И поред теоријског знања, приступачне литературе, посећивања сајмова и дебатних клубова на тему пчеларства, ментор је од пресудне важности у почетку пчеларске каријере.Стручна литература, књиге, часописи, видео и други стручни пчеларски  материјал веома су важни за обуку и стручно усавршавање пчелара. Важно је и чланство у локалном удружењу пчелара и посећивање пчеларских предавања, учествовање у дебатним клубовима и друго активно учествовање у пчеласким активностима.

Уз стручну помоћ ментора треба одабрати добро место за пчелињак и при томе водити рачуна да буде на сувом, осунчаном терену. Пчелињак треба да је заклоњен од јаких ветрова, да има довољно поленске и нектарске паше и по могућности да у близини има и вода. Кошнице се окрећу најчешће у правцу истока, југо-истока, југа, у зависности од кнфигурације терена и природних препрека (шума, брег и сл.) као заштите од јаких ветрова.

Добро је почети са мањим бројем кошница и постепено проширивати пчелињак у складу са постепеним напредовањем у пчеларском знању. Обично се почиње са три до пет кошница, али уз несебичну помоћ ментора може и више.

Обавезно проверити, а по потреби урадити тест алергичности на убод пчела. Без обзира на све, љубав, добру вољу и упорност, ипак живот и здравље пчелара треба да су на првом месту. Потребно је знати, да пчеларство није нимало лак посао и да је потребно пуно одрицања, физичке и умне снаге.

Leave a Reply

Translate »
Cart
Your cart is currently empty.