Мед као благослов

У претходном блогу, ,,Мед-недовољно заступљен у нашој исхрани“, укратко је било речи само о неким запажањима и чињеницама, кроз историју меда и његовој заступљености у исхрани нашег доба. Додао бих да се мед у исхрани више користи у развијеним земљама и у земљама исламске традиције. Изрека, да је мед храна и привилегија богатих, донекле је тачна. Навике и бели шећер непрестано гурају мед у други план. Исто као што бујица неприкладних и неморалних садржаја са телевизије и друштвених мрежа потискују моралност, част и поштење. Савремени човек је збуњен и тешко разликује добро и зло, корисно од душепогубног, здраво од нездравог.

Пчелињи мед, још увек је оно што је био, са укусом, мирисом и јединственим аромама биљака на које је слетала медоносна пчела. Задњих неколико година нисам истински осетио сласт парадајза. Остала су само сећања. Савремене сорте воћа и поврћа и генетски модификовани организми прете да нам отупе чула, да нас одвоје од исконског. Пчеле и њихов производ мед, још увек се држе. Људи савременог доба, потпуно одвојени од природе, једноставно су заборавили на благотворна својства меда и других пчелињих производа. У својој похлепи и трци за зарадом, човек атакује и на пчеле, на биће које никада не слеће на нешто нечисто. Пчеле немају већег непријатеља од несавесних воћара, повртара и њихових хербицида и пестицида. Пчеле опрашују преко 80 процената биљних врста. Можемо само замислити шта би се десило и какав би свет био без пчела. Очигледно, човек сече грану на којој седи.

Мед и здравље

Мед се користи у исхрани, медицини, козметици, фармацеутској индустрији. Није ми намера да говорим о хемијском саставу, о томе се може прочитати на интернету. Намера ми је да нагласим, оно што је познато и што су генерације људи искусиле, а млађе генерације не примају од старијих и не предају млађима.

Допринос меда нашем здрављу је немерљив. Његова благотворна дејства се првенствено односе на побољшање опште одбрамбене способности организма, а нарочито:

  • побољшава циркулацију крви;
  • јача срчани мишић и регулише срчани ритам;
  • побољшава варење;
  • обнавља крвна зрнца;
  • ефикасан је против бактерија, вируса, гљивица;
  • побољшава пробаву и поспешује детоксикацију;
  • побољшава концентрацију и памћење;
  • у комбинацији са другим лековитим састојцима постаје лек за многе болести.

Начин узимања

По правилу, мед се конзумира растворен у млакој води, млеку, чају. Може се мазати на хлеб, пецива и користити као заслађивач. Не треба га стављати у јако загрејане течности. Најбоље га је растворити у течностима загрејаним до 40 степени. У врелој води губи одређена својства. Када се узима кашичицом, неки препоручују да се то искључиво чини дрвеном. Ништа се неће десити  ако се узима металном,  јер се то чини једнократно, без дужег контакта метала и меда. Узимање меда кашичицом, на празан желудац и одмах након тога пијење хладне воде, може изазвати нелагодност и бол. Препорука је, да се узима пола сата пре оброка. Ако није расворен у чају или другој течности, треба да се што дуже раствара у устима. На тај начин, брже се ресорбује преко слузнице усне дупље. То је најбољи начин да се у хипогликемији, ниво шећера у крви врати на ниво референтних вредности.

Колико меда дневно можемо јести?

Треба одмах рећи, да се мед не препоручује особама које су алергичне, или искуство им говори да им не прија. Такви су ретки. Чак и дијабетичари, по препоруци лекара, могу конзумрати мању количину меда, јер мед је прости шећер (глукоза или фруктоза, односно комбинација глукозе и фруктозе). Децу до једне године дана не треба хранити медом.

Одрасли могу дневно унети у организам до 100 грама, што је опет особена ствар и ствар умерености у јелу и пићу. Деца преко годину дана могу почети конзумирање, али у мањим количинама, до 10 грама дневно, односно 1 грам на један килограм тежине детета. При том треба пратити реакцију организма. Треба знати, да једна јеловна кашика захвата 30 грама, а кафена кашичица 10 грама меда.

Искуствено, клинички и научно, доказано је, да је мед идеална храна за децу. Помаже правилно одрастање, даје енергију, развија мозак (мозак се храни угљеним хидратима), уноси радост у душу детета, развија правилно расуђивање, мотивише. Деца која конзумирају мед имају здравије кости, зубе, бољу крвну слику, бољу пробаву, једном речју здравија су и веселија.

Leave a Reply

Translate »
Cart
Your cart is currently empty.