Начини додавања (замене) матица

УВОД

Колико пчелара, толико и начина замене, односно додавања матица. Сваки пчелар има неки свој метод. Додавање и замена матица и начини, зависе од доба године, биолошког стања пчелиње заједнице, временских прилика, пашних прилика па и од генетског соја старе матице. Важно је и биолошко стање младе матице која се додаје.

Најбољи пријем матица је у рано пролеће и крајем пчеларске сезоне (друга половина августа и касније). У кошници је мање летњих пчела излетница, а све више зимских. Трутова је све мање. Подразумева се да је у кошници и благостање када је храна у питању. Пчеле су мирније и мање склоне ризику.

Од биолошког стања пчелиње заједнице, такође, зависи пријем матица. У пчелињој заједници може бити јако стара матица, зајеница може бити болесна, без матице или је пчелиња заједница трутуша. Пчелиње заједнице у којима преовлађују излетнице теже примају матицу. Трутовска пчелиња заједница може имати праву матицу која носи само неоплођена јаја. Може се десити, да временом пчеле матичним млечом хране извесни број пчела радилица и оне почну носити неоплођена јаја. Када је у питању права матица, она се мора пронаћи, уклонити и додати млада матица. Кад су у питању пчеле радилице (трутуше) онда је додавање матица неизвесно, скоро немогуће. О начину додавања биће речи касније. Основно је знати, како препознати, да ли је матица трутуша или су то пчеле радилице? Када пчеле имају порблем те врсте, оне на саћу вуку известан број матичњака. Ако су почеци матичњака на ћелијама са поленовим прахом онда је у питању трутовска заједница са пчелама радилицама које носе трутовска јаја. У супротном има права матица која носи носи трутовска јаја. Мада и ту треба бити обазрив. И код пчела трутуша, може бити почетака матичњака на ларвама трутовским. Питање економичности спашавања такве заједнице је сасвим нешто друго.

Временске и пашне прилике, такође су од значаја за пријем матица. Наравно, бољи је пријем када је лепо време и има уноса нектара из природе. Ако то није случај, пре замене матица добро је пчелиње заједнице прихранити сирупом или на други начин.

Претерано агресиван сој пчела и оне које су плаховите и брзо крећу по саћу теже примају матицу. Млада матица, која је тек пронела јаја, теже се прима. Недовољно лучи феромоне и још увек се није стабилизовала у ношењу јаја. Пчеле осећају несигурност и недостатак одлика зреле матице. Боље је додавати матице које су бар поклопиле прво легло, а још боље оне које су извеле једну генерацију пчела.

Начини додавања (замене)

Начини додавања матица зависе од броја матица које треба заменити у једном дану и услова који су наведени. Треба водити рачуна да се матице додају пре подне, најкасније до 15 часова, да се заједнице у којима мењамо матице не узнемиравају превише, димљењем, потресањем кошница и рамова. Трудити се да је време лепо, без грмљавине, кише и непогода. Не врше се никакве припремне радње, попут прскања разблаженом ракијом, мазања матица медом и ко зна шта још поједини пчелари раде.

  1. Ако се мења мали број матица у једном дану, поступак је сасвим једноставан. Матице се покупе из оплодњака, обележе, ставе у кавезе без пчела пратиља. Кавези се затварају медно-шећерним тестом, а када су у питању жичани кавези који служе само за додавање матица, отвор се затвара троструким папиром од џакова за шећер, концентрат и сл. Јесте примитивно, али доказано успешно. Трослојни папир се причврсти преко улаза у кавез обичном гумицом за тегле. Пчеле изгризу папир и ослободе матицу. Слојеви папира зависе од снаге заједнице која прима матицу. У пчелињим заједницама се пронађу старе матице, уклоне, а нове додају у исту улицу где су старе пронађене. Не дира се ништа најмање 7 дана. Ово са папиром, јесте примитивно, али доказано успешно.
  2. Ако се мења већи број матица, у току једног дана, пронађу се старе матице и уклоне. Сутрадан се из оплодњака покупе младе матице као и у првом случају и додају у обезматичене заједнице. Сада не морамо водити рачуна у коју улицу додати младу матицу. Пријем је једнако добар као и у првом случају.

Пчелари који купују матице, добијају транспортне кавезе са пчелама пратиљама. Било би добро 2-3 сата пре додавања обезматичити заједнице за пријем младих матица и одстранити пчеле пратиље. Међутим, није то неопходно. Пријем ће бити задовољавајући, чак и добар крајем августа и у септембру. Кавезе у којима су матице без пчела пратиља не треба дуго држати ван кошнице, на лицу сунца и у условима превисоке или ниске температуре. Најбоље између 22/23 до 30 степени целзијуса. Ако се у колима покривају нечим да не буду изложене зрацима сунца, водити рачуна о дотоку ваздуха.

Неки случајеви ванредног додавања матица

Може се десити да матица умре у току касне јесени, зиме или раног пролећа. Најчешће ми то и не знамо. Матица се може додати одмах, ако је имамо. Тада нема легла и принудних матичњака, ако их има треба их порушити. У принципу, такве заједнице је најбоље припојити заједницама средње јачине. Подразумева се да слабе нисмо зазимили. Исти је случај ако се то деси у току сезоне и приметимо на време. Међутим, ако се ради о јакој пчелињој заједници, онда је најбоље сачекати да се из тих принудних матичњака излеже матица, оплоди и пронесе. Чак се до јесени може опоравити. Такву матицу можемо, а и не морамо мењати. Ја углавном мењам. Деси са да и таква матица буде добра.

Додавање матица отрутовелој заједници највећи је проблем. Питање је само да ли се то исплати и у које време сапашава таква заједница. На почетку пчеларске сезоне, на пример у мају, то се може учинити. Крајем сезоне је сигурно неисплативо.

Када је у питању матица трутуша и носи неоплођена јаја, поступак је сасвим једноставан. Пронађе се, убије и дода млада матица.

Код пчела трутуша ствар је сложенија. По мени, једини начин спашавања такве заједнице је додавање једног или два рама отвореног легла са припадајућим пчелама из неке друге кошнице, са матицом у кавезу или без матице. Ако се рамови са пчелама и отвореним леглом додају без матице, онда се мора сачекати повлачење принудних матичњака, излазак, оплодња и проношење првих јаја. То је циклус од 28 дана. Кад се све сабере, није исплативо.

Како знати да ли је у кошници права матица која носи трутовска јаја или лажне матице, пчеле радилице?

Ако не можемо пронаћи праву матицу, само гледамо где пчеле повлаче почетке матичњака. Ако таквих почетака има на ћелијама где је поленов прах, онда је у питању заједница у којој раде пчеле трутуше. Таквих почетака има сигурно, ако је заједница дуже без матице. Разуме се, у таквим заједницама има почетака и на трутовским ларвама. Наравно, овде је реч о заједницама у којима голим оком видимо поклопљене трутовске ћелије. Оне ,,штрче“ и јасно се виде.

У пчелињим заједницама, где још нема поклопљеног легла, не можемо бити сигурни да ли има матица или нема и да ли је трутуша или не. Многи на основу брујања и лепезања крилима, тз. ,,пчелињег плача“, брзо закључе да се ради о заједници без матице. У пракси то не мора бити тако. Много пута сам се у току сезоне уверио у то. Пчелиња заједница хоће да заплаче и кад има млада неоплођена матица.

Закључак је, да не треба журити. Треба сачекати и руководећи се стадиумима биолошког развоја матице предузети прави корак у право време. Трутуше није исплативо сапашавати у касном стадиуму биолошког развоја и у поодмаклом времену пчеларске сезоне. Пчелари са више кошница то не треба да раде. Најбоље је спојити или истрести, а то је већ друга тема.

Leave a Reply

Translate »
Cart
Your cart is currently empty.