ПРОПОЛИС, како се прикупља

Зашто пчеле прикупљају и лепе прополис?

Знамо да пчеле прополисом затварају пукотине на кошници, сваки део кроз који допире светлост или кроз који струји ваздух (о томе је било речи у претходном блогу). Лепе и храпаве и неравне површине кошнице.  Знајући пчелињи простор, а то је простор потребан пчелама за пролаз између два објекта, односно површине (7,5 мм + / – 1,5 мм) онда и разумемо у ком простору лепе прополис. Ако је простор између две површине у кошници сувише мали, тако да пчеле не могу лако да прођу, оне га лепе прополисом. Значи, тај простор је ужи од 6 мм. Ако је простор већи од 9 мм, пчеле ће ради повезивања простора градити саће. А количина прополиса у кошници зависи од соја и расе пчела.

Како се прикупља?

До прополиса можемо доћи стругањем са унутрашњих површина кошнице и стругањем са оквира или коришћењем посебних мрежица. Ако скупљамо стругањем, треба избегавати узимање из плодишта и са плодишних оквира због контаминације хемијских средстава коришћених у борби против варое. Значи, препорука су медишни наставци и медишни оквири. Треба знати да је прополис на ниским температурама у чврстом, а на вишим температурама у лепљивом стању. Мени је лично лакше радити на вишим дневним температурама при сунчаној светлости. Са специјалним пчеларским ножем, а може и обичним, састружем и направним мале грудвице које на нижој температури очврсну. Ако се струже у чврстом стању, теже се одваја и пршти на све стране. У том случају треба потурити неку чисту простирку на коју ће падати комадићи прополиса. Прополис можемо узимати, узгред, приликом редовног прегледа кошница. Са собом увек треба имати припремљену посуду. Рукавице су пожељне, јер се од прополиса може оштетити кожа на прстима.

Пчеларска предузећа продају разне мрежице од разних материјала, најчешће пластичних. Оне се стављају на сатоноше, водећи рачуна о наведеном пчелињем простору. Произвођачи праве мреже и са одговарајућим одстојницима. Кроз отворе на мрежици пчеле не могу проћи и лепиће прополис. На крају пчеларске сезоне једноставно поскидамо мрежице, оставимо их у картонској кутији до првих мразева. Ако желимо убрзати процес можемо их ставити у замрзивач. Прополис ће бити у чврстом стању и једноставно савијањем и ударањем руке, прополис ће се одвојити од мрежице. Такав прополис је најчистији без примеса дрвета, воска, угинулих пчела. Нечистоће из прополиса можемо одстранити на једноставан начин. Уситњени прополис ставимо у неку посуду са водом, промешамо и за пар минута део нечистоћа ће бити на површини воде.

Прикупљени прополис основна је база за справљање тинктура и прополис масти. За справљање тинктура потребни су растварачи. То може бити вода, етил алкохол, разне врсте уља, пропилен гликол и други растварачи. Важно је нагласити, да се као растварачи могу користити само она једињења која су за унутрашњу људску употребу. Сваки алкохол од преко 65 % је одличан растварач и добија се најбоља тинктрура, али само да није метил алкохол или неки други који се користи у хемијске сврхе. О справљању тинктура следи наставак…

https://www.facebook.com/groups/happybeekeepers/permalink/1880915455445719/

Leave a Reply

Translate »
Cart
Your cart is currently empty.