Снег у марту

Мишљења пчелара о свим пчеларским темама су различита. Разликују се и по томе, на којој се надморској висини налазе пчелињаци и климатских услова одређених места. Видим да је у појединим крајевима почела џенарика цветати, а да су поједини пчелари забринути и због раног цветања кајсије.

Топао фебруар дефинитивно није добар. Народ каже ,,да ће се време искалити касније.“ Обично тако и бива. Снег и слана у априлу нису пожељни. Овај фебруар је био нешто између. Било је и топлих дана, а било је и зиме. Моје лично мишљење је, да је овај хладан почетак марта добар и да је вегетација успорила. Боље је да сада пада снег него у априлу. Добро је то и за воћаре и за пчеларе.

Они пчелари који су на време у августу и првој половини септембра добро прихранили пчелиње заједнице не треба да брину. Чак и ако прескоче џенарику. Пуна кошница хране, млада матица, минималан број варое, добро саће и нема бриге. Ко је тако урадио пчеле су у предњем делу кошнице, храна позади и на дохват руке. Остало ће пчеле урадити у зависности од положаја сунца у датом времену године. Оне знају, подстакнуте природним хормоналиним нагоном и чекају прву пролећну пашу, размножавање и ако им пчелар дозволи, најсрећнији тренутак у свом животу а то је ројење.

Ми пчелари, јесмо помало нестрпљиви, али имамо предосећај и наду да ће ове године замедити!

Медно свима и пчелама и пчеларима!

Leave a Reply

Translate »
Cart
Your cart is currently empty.