Вода на пчелињаку

Пчелиње станиште треба да има воду, у близини или у време када пчеле не лете у самом станишту-кошници. Иако се многи брину због превише влаге у кошници, пчеле заправо не желе да унутрашњост буде сува. Капљице влаге добро дођу у време зиме у одређеним деловима кошнице. Налазио сам пчелиње заједнице у буковом стаблу које садржи висок ниво влажности. Пчеле су саме изабрале такво станиште. Пчелама је потребна вода, баш као и свим живим бићима.

Нивои влаге, унутар кошнице, могу се и спуштати и повећавати. Све зависи од тога, колико се пчеле крећу, лепезају крилима и на тај начин стварају топлоту. Наравно, ниво влаге зависи и од спољне температуре.

Пчеле требају воду током целе године. Пчелама је вода потребна и зими. За разлику од топлијих доба године, када могу послати излетнице напоље да је пронађу, током хладне зиме пчеле више воле да влагу ,,уносе“ односно допуштају и одржавају у кошници.

Ако сте имали хладну суву зиму, ваше пчеле су можда жедне. Зими је важно да ваше пчеле имају приступ води негде у близини својих кошница.

Олакшајте својим пчелама и обезбедите извор чисте свеже воде у близини кошница. Пчелари су довитљиви људи и сваки има неки свој начин обезбеђивања извора воде. На интернету се могу пронаћи разни системи, нарочито на You Tube каналу. Сви начини снабдевања водом који немају сталан извор нису практични и имају пуно недостатака. Нарочито ако су пчелињаци удаљени од места боравка пчелара. Канте, појилице, тегле са газом и друга приручна средства брзо се празне, нарочито на великим врућинама. А пчелару честим одласком на пчелињаке повећавају трошкове.

Не треба се превише умарати и мудровати, са додавањем соли до 0,5 процената (до 5 грама на литар воде) или неких других додатака. Ако се додаје со у воду, концентрација не сме бити већа, јер пчеле је неће узимати. Пчеле ће наћи то што им треба и без вас. Важно је да вода буде чиста, на осунчаном месту, близу пчелињака и да је пчеле могу узети без утапања. Воду треба обезбедити на време, јер ако пчеле нађу свој извор тешко ће доћи на ваше постављене појилице.

2 thoughts on “Вода на пчелињаку

Vladimir Zlatic

Reply

Корисно, хвала! Једно питање: због чега се додаје со у воду? Поздрав!

05/03/2021 at 2:47 pm

imunomed.rs

Reply

Пчеле у пролеће радо узимају воду са малим примесама кухињске соли (5 грама на 1 литар воде). У једном од огледа на пчелињаку су поставили коританца с водом из разних извора (речна, кишница, бунарска) с додатком кухињске соли. Примећено да највише посећују коританце са водом у којој има соли. Вероватно им је потребна за метаболизам и рад одређених жлезда. Још није поуздано утврђено.

05/03/2021 at 3:19 pm

Leave a Reply

Translate »
Cart
Your cart is currently empty.