ПЧЕЛИЊАК У ЈАНУАРУ

У књигама, часописима, објавама на друштвеним мрежама и разним расправама међу пчеларима могу се прочитати и чути разлипчита мишљења о радовима на пчелињаку у јануару месецу. Поједини пчелари нешто и раде у овом месецу па зато и пишем. Неки додају погаче, неки мере кошнице, а понеко отвара из радозналости да би установио да ли је легло кренуло. Појединци раде још пуно тога. У литератури се могу прочитати наслови: ,,Радови у јануару“, ,,Радови у фебруару“ и тако даље по инерцији.

Многи ће се наљутити, ако кажем да у јануару не треба радити ништа, осим за оне који нису одрадили послове када је то требало. У пчеларској радионици да, ако се баш мора. Боље је отићи на скијање или у лов. Одморимо се мало и пчеле оставимо на миру.  Повремено треба посетити пчелињак и проверити да нека кошница није преврнута.  Проверити да ли су поклопци на месту, да се можда у неку кошницу није уселио миш или детлић прави проблеме. Како се решити миша или детлића то је прича за себе. На интернету се могу прочитати разна решења.

Ја лично од Крстовдана, који је 27. септембра не радим ништа. Поштујем народно веровање. Само по неке године у новембру или децембру третирам пчеле оксалном киселином накапавањем. И то зависи од претходних третмана и степена заражености. Трудим се да у току целе пчеларске сезоне вароу држим под контролом. Грађевњаци су саставни део моје технике пчеларења, о којој ћу писати у неком од наредних текстова. Није лепо да не кажем истину, користим и дозвољена хемијска средства у периоду кад нема медобрања, почев од августа месеца и кад поскидам медишне наставке.

Значи, на пчелињаку ништа не радимо у јануару ако смо:

  • пчелињим заједницама оставили довољно хране до априла месеца;
  • пчеле очистили од варое;
  • зазимили довољно снажне пчелиње заједнице;
  • у августу и септембру заменили старе матице;
  • уклонили са пчелињака сумњиве, слабе и болесне заједнице;

Ако смо све ово одрадили, десиће се брз пролећни развој, а успех ће бити на дохват руке.

Leave a Reply

Translate »
Cart
Your cart is currently empty.