ОКСАЛНА КИСЕЛИНА

(Задњи моменат или је касно)

Данас је, кад ово пишем, 21. децембар 2020. године. Метеоролози најављују у наредних неколико дана у појединим местима температуре и до 17 степени целзијуса.

Пчелари употребу оксалне киселине против варое, накапавањем, називају зимским или задњим третманом у години. Неки то зову завршним ударцем. Данас је 18. децембар, још који дан и почиње дужање обданице. Може се очекивати и прво легло, у зависности од тога где се пчелињаци налазе.

Оксална киселина, накапавањем, у јесењско-зимском периоду примењује се када у пчелињој заједници нема легла. Да ли ћемо овај третман урадити или не, зависи од тога које смо мере у току активне сезоне предузели. Да ли смо примењивали рамове грађевњаке, неко друго органско средство или смо пчелиње заједнице добро очистили од варое крајем јула, у августу и септембру. Зависи и од схватања пчелара и стечених искустава. Неки пчелари су против примене оксалне киселине. Аргумената има и за и против. Зато је важна будност пчелара и праћење стања не само у једној пчеларској сезони. Ја лично не примењујем оксалну киселину сваке године, већ повремено у зависности од процене.

Постоји други начин употребе оксалне киселине који је применљив у току активне сезоне. Сублимација није толико заступљена у Србији, користе је само поједини пчелари. За тај поступак потребан је добар сублиматор, заштитно одело, заштитна маска и још по нешто. Сублиматор је најбоље купити негде вани, који је атестиран и поуздан (Немачка, Италија). У наше домаће немам баш поверења.

Како се прави раствор?

Основна мера је:

– 600 грама шећера,

– 600 милилитара дестиловане воде и

– 35 грама дехидрата оксалне киселине.

Направи се сируп као и обично на температури воде од 30 до 40 степени. Шећер мора бити добро растворен. Дехидрат оксалне киселине се сипа у сируп уз помоћ неког левка и то у пластичну боцу од најмање 1,5 литара.  Увек се киселина сипа у воду. Добро се промућка и то је то.

Поступак третирања ради се дозатором за оксалну киселину. Има их на нашем тржишту и мање више, сви су употребљиви. Продавце можемо наћи на интернету. Дозира се и уз помоћ шприца од 50 милилитара. На шприц се може додати пластична цевчица за случај да су пчеле позиционирне у доњем делу кошнице.

Пожељно је користити рукавице и по мом мишљењу маска није потребна. Спољна температура треба да је између 2 и 8 степени и са влагом у ваздуху преко 50 процената. Накапа се по 5 милилитара по улици пчела. И увек се смрзнем кад ово радим. Остаје нам само да пратимо да ли вароа пада и у ком броју, бар 7-8 дана.

Leave a Reply

Translate »
Cart
Your cart is currently empty.