КАКО ПОЧЕТИ ПЧЕЛАРСТВО (десет корака)

1. ПРИДРУЖИТЕ СЕ ЛОКАЛНОМ УДРУЖЕЊУ ПЧЕЛАРА

За оне који желе да се баве пчеларством, нема бољег корака на почетку, од одлуке о учлањењу у локално удружење пчелара. Већина удружења, састављена је од великих и малих, нових и искусних пчелара, који се редовно се окупљају, размењују инормације и своја искуства. Већина има пчеларске књиге, часописе и видео записе које вам могу позајмити и пружити вам савет. Пронађите искусног пчелара, поведите на пиће, ручак или вечеру и замолите да вам помогне. Може вам дозволи посету његовом пчелињаку и пружити пар практичних савета. Ако он не може, може вам предложити учитеља.

2. ПОСЕТИТЕ ПЧЕЛАРСКУ РАДИОНИЦУ. ЧИТАЈТЕ СКОРО СВЕ. ОДАБЕРИТЕ УЧИТЕЉА

У великом броју земаља, почетник може купити пчеле само ако је пре тога прошао обуку. Продавци вам чак не смеју продати ројеве ако нисте прошли обуку. У нашој земљи, нажалост није тако, али многа удружења имају практичне радионице.  Пријавите се за неку од тих практичних настава. Већина удужења има и тз. дебатне клубове у току зимских месеци. Али не заустављајте се на томе: купите или позајмите неколико добрих пчеларских књига, кроз чланство се претплатите на часопис Српски пчелар или неке друге часописе. На интернету постоје многе групе пчеларске, форуми, видео снимци и предавања, али будите опрезни. Тамо има много будалаштина. За све што видите и прочитате посаветујте се код ментора. Питајте још неког искусног пчелара па одаберите за вас најбоље.

3. ПОЧНИТЕ СА МАЛИМ БРОЈЕМ КОШНИЦА

Чак и ако планирате да  повећате број кошница у будућности, или ако сте имали мало или никакво искуство, добра идеја је да започнете са три кошнице. Нисам рекао случајно три, кад будете имали велики број кошница, откриће вам се. Није препоручљиво имати само једну кошницу, због изимљавања, упоређивања, уједначавања, разројавања и низ других разлога. Три кошнице су довољне да схватите, јесте ли или нисте за пчеларство.

4. ИЗРАДИТЕ ПЛАН

И Бог је имао план када је стварао свет. Планирање је слабија страна на овим балканским просторима по питању свега. Пуно је тога о чему треба размислити када се улази у свет пчеларства. На првом месту је буџет-прорачун, затим где набавити пчеле, начин набавке (ројеви, готова производна друштва), место, просторије, опрема, дефинисање циљева, управљање својим активностима, начин евидентирања и др. Не мора нам мед бити главни циљ. Ако не знате потражите помоћ.

5. ОДАБЕРИТЕ ВРСТУ КОШНИЦЕ И ОПРЕМУ

Која кошница? Пчелари су у великом рату кад је у питању кошница. Неки су се и посвађали. Најбоља је она кошлница са којом знамо пчеларити. Леђа су много важна, јер је пчеларство физички посао. Кошница је део плана, где смо узели у обзир и наше физичке могућности, помоћ породице, пријатеља, ангажовање радне снаге са стране, број кошница у будућности. Оне три почетне кошнице, после две године даће нам одговор. Имамо мали број, па можемо на време променити одлуку о врсти кошнице. Одаберите кошницу од 8 до 10 оквира у плодишту и медишту. Ух, многи ће се наљутити!

Понуда опреме је сада изврсна. Постоји више произвођача, и у односу на цене у Европи, код нас није скупа. Постоје и субвенције државе на опрему. За почетак је потребна центрифуга, када за отклапање саћа (може и пластична), алати за рад на пчелињаку и у просторији за врцање меда. У било којој продавници, рећи ће вам. За почетак купите обичну ручну центрифугу, кошта од 100 до 300 евра. Не позајмљујте опрему од другог.

6. УПОЗНАЈТЕ ПРОПИСЕ, РЕГИСТРУЈТЕ КОШНИЦЕ

Пријавите кошнице надлежној ветеринарској станици, јер је то законска обавеза. Регистроване кошнице субвенционише држава. Регистрација је важна и због статистике, проучавања и планирања, како личног тако и на државном нивоу. Упознајте прописе, о држању пчела, сеоби, поступку за случај болести, јер тако ће те избећи лоше последице. Може вам се десити да неког убоде пчела, а ви нисте држали пчеле у складу са прописима и ето белаја. О томе ће те се упознати у локалном удружењу пчелара.

7. ЗАШТИТИТЕ СЕБЕ

У оних пет питања, објављених у истоименом блогу, било је и питање, да ли смо алергични ми или неко од комшија. У свом џепу треба увек имати неко средство против алергије. Распитајте се у апотеци. Не морате увек носити рукавице. Има дана кад пчеле нису превише агресивне, а има дана када су пожељне. Пожељно је повремено у току пчеларске сезоне примити по неки убод. У ствари, то је и редовна појава, носили или не носили рукавице. Наравно, у заштитну опрему спада пчеларско одело са капом. Када је обућа у питању највоље су гумене беле чизме, никако црне. Током учења и рада сазнаћете зашто.

8. ПОСМАТРАЈТЕ И УЧИТЕ

Курсеви, књиге, часописи, разговори са другим пчеларима и семинари, пресудни су за изградњу стручности и самопоуздања. Јутром и предвече, обратите пажњу на оно што се догађа у вашим кошницама, посматрајте полетаљку,  јер ово је једнако важан начин учења. Проводите време у пчелињаку. Узмите малу столицу и седите неко време. Много можете научити гледајући, слушајући и упоређујући. Записујте запажања. Не журите када вршите преглед кошница, али што мање отварања то боље. Сазнаћете зашто!?

9. ВОДИТЕ ДНЕВНИК, БЕЛЕШКЕ

Поред „гледања и учења“, водите белешке о ономе што видите и радите. Неки пчелари воде дневник да би пратили шта цвета, време, предузете радње, учење, грешке, питања. Неки користе календар како би предузели одговарајуће радње на време. Али постоје и изврсни софтверски програми за ваш ‘паметни’ телефон које можете применити, нарочито евидентирање. Ја сам покушао, али телефон ми буде умазан прополисом, па сам одустао. Нарочито је важна едиденција старости матица и примене лековитих средстава против наметника и болести. То вам могу тражити у ветеринарској станици.

10. УЖИВАЈТЕ

На крају, дајте себи одушка. Правићете грешке. Урадићете неке заиста глупе ствари – можда нећете веровати колико глупих ствари једна особа може учинити – али то је тако. Пчеларство је једно од најплеменитијих занимања и најзанимљивијих подухвата с којима ћете се икада срести. Учите на својим и туђим грешкама. Ако вам раде лептирићи када идете на пчелињак, онда сте срећни и задовољни са оним чиме се бавите.

2 thoughts on “КАКО ПОЧЕТИ ПЧЕЛАРСТВО (десет корака)

Vladimir Zlatic

Reply

Одличан, поучан текст за почетнике у пчеларењу!

09/02/2021 at 3:29 pm

vitomirostojic

Reply

Zaista lep tekst i poučan. Ipak svako mora imati afiniteta ako želi pčelariti.

02/03/2021 at 6:22 pm

Leave a Reply

Translate »
Cart
Your cart is currently empty.