Пет питања пре куповине пчела

На овом блогу, у неколико чланака написао сам, зашто се постаје пчелар, како се постаје пчелар и неке основне услове за почетак пчеларења. Међутим, пре сваког предузећа и уласка у свет пчеларства, треба себи поставити бар ових пет питања.

1. Да ли вас је икада убола пчела и како сте то доживели?

Алергије на убоде пчела нису ствар шале. За један мањи број људи убод може изазвати анафилактички шок, алергијску реакцију опасну по живот. Оток и алергијска реакција могу брзо напредовати да блокирају дисајне путеве, узрокујући колапс циркулације и, понекад, смрт. Ако ви или неко у вашој породици имате алергију на убоде пчела и ако пре уласка у свет пчела нисте проверили у некој установи да ли сте алергични – пчеларство није за вас.

2. Да ли сте радознали, упорни, посвећени и помало опсесивни?

Сви смо ми пчелари помало луди. Пчеларство је подухват на дуге стазе. Прве године, ако се почиње куповином ројева, пчелиње заједнице су на послу изградње саћа и бројчаном развоју, тако да о меду нема ни говора. Друга година можда и донесе меда! Осим ако не буде велике суше. Или је превише кишовито. Или, пчеле су угинуле због лошег зимовања и нашег немара или незнања. Можда се деси да смо све добро урадили претходне године, а пчеле нам се у априлу или мају изроје и опет нема меда. Разочарамо се и, шта онда и како даље? Пчеле захтевају наше знање, одговорну и доследну пажњу. Осим тога, напуштање или лоше управљање кошницама може нанети знатну штету животној средини или другим пчеларима у ширењу болести и грабежи. Пчелари, будући и садањи упознајмо добро сами себе.

3. Да ли сте студент у души?

Ако волите да будете најпаметнији момак / девојка, пчеларство можда није за вас. Ако помислим после друге године, да сам прилично добро савладао градиво и добро одрадио претходну годину, па и срећа ме послужила, онда треба да знам, да сам већ у предворју пакла света пчеларства. Још горе, ако не знамо потражити помоћ и савет других пчелара. Ако сте узбуђени што учите и настављате учити, ствари се мењају, и препознајете да готово ништа не знате, онда добродошли у свет пчеларства.

4. Да ли сте спремни да уложите своје време, резерву новца и своја леђа?

Са леђима сам се помало шалио, јер готово свако може пчеларити у малом обиму уз неку помоћ при дизању тешког терета, а постоје разне величине и тежине кошница и опреме. Нема сумње, пчеларство је физички посао. Када је реч о времену, пчеларство у малим размерама не захтева велика улагања у време, попут рецимо врта – али правовременост је пресудна. У пролеће и јесен има највише посла. Реално, почетна инвестиција креће се у распону од 500 до 1000 евра, да бисте почели са неколико кошница и основном опремом. Морате имати и резерву новца за прихрану и лекове. То је отприлике од 30 до 50 евра по кошници.

5. Да ли имате добро место за кошнице?

Њено величанство локација. Пчелама је потребна осунчана страна, обиље поленарица, медоносног биља, вода, удаљеност од комшија, предатора и лопова (осмислите заштиту од предатора и лопова). Ако сте у пољопривредној зони, размислите о томе шта расте и шта се узгаја на том подручју. Пестициди и хербициди могу бити смртоносни за пчеле чак и када се примењују према етикети.

Ако сте на сва ова питања одговорили са „да“, честитам! Ускоро ћете започети један од најисплативијих и најзанимљивијих подухвата у свету природе.

Leave a Reply

Translate »
Cart
Your cart is currently empty.