Припремне радње које претходе свакој технци пчеларења

Без обзира на различите начине рада  са кошницама, немогуће је предузети било какву радњу и отворити кошницу без пчеларског ножа и димилице. Мада су се појавиле одређене мирисне супстанце које умирују пчеле и без дима. То су разна уља на биљној бази која садрже одређене етеричне супстанце. Овде на овим нашим просторима употреба таквих материја је ретка, јер је набавка скупа и нерентабилна. Зато ће димилица са одређеном врстом горива дуго бити незаменљив реквизит на пчелињацима.

Ретки су пчелари који приликом прегледа кошница не користе заштитну пчеларску капу и пчеларску блузу. Може се радити без рукавица у одређеном добу развоја пчелињих заједница и у време добрих пашних и временских прилика на терену. Пчеле су мирније од краја августа, јер су то углавном по структури младе тз. зимске пчеле са смањеним бројем летњих излетница. У то време, по правилу имају довољно хране у кошницама. Пчеле су немирне и агресивне у пашној сезони и у време лоших пашних и временских прилика. Заједнице где су претежно младе и зимске пчеле са малим бројем излетница мање убадају.

Прва и основна радња пре сваког отварања кошнице је паљење димилице. Као гориво, најчешће се користи осушена гљива труд, издробљене кочањке кукуруза, суво труло дрво, и разни други природни материјали који споро горе. Може се направити смеша од струготине и млаке воскоћетине, приликом топљења воска, а у виду мањих грудвица, које се се осуше и користе као замена за друге спорогореће материјале. Димилица се најлакше пали уз помоћ ,,мини бренера“, а може и уз помоћ било ког другог извора пламена.

Пчеларска блуза и капа се подразумевају, осим ако пчелар не жели егзибиционизам или у свом карактеру има елементе мазохизма. Неки желе своју ,,храброст“ поделити на друштвеним мрежама у циљу личне промоције. Пчеларске рукавице, неких петнаестак минута, могу заменити ,,небодил“ миришљава уља.

Пчелар стаје позади кошнице или са стране. Када се стане са стране кошнице, кошница се може листати као књига. Никада се не стаје испред полетаљке. Довољно је са пар благих димова јавити се на полетаљци, а затим лагано пчеласким ножем подићи поклопну даску или збег, тек толико да се може благо, без јаког дувања убацити пар димова. Сачекати пар секунди и онда подићи поклопну даску или збег. Никада са димилицом не дувати дирекно у пчеле, већ димилицу наместити тако, да дим лагано струји изнад сатоноша. Овде, нервози и брзоплетости нема места.

Треба знати, матица се у јутарњим сатима и пре подне налази на источној страни плодишног простора. Око подне је у средини кошнице, а после подне и пред вече на крајњим рамовима, према западу. Након скидања поклопне даске и смиривања димом, сачека се пар секунди и погледа из које улице прво излећу пчеле. Најчешће, у тој улици пчела налази се и матица. Пчеларским ножем, мало се размакну задњи и предзадњи рам како би прополис попустио. У задњем раму се налази највише меда у плодишту, па је пожељније прво извадити предзадњи рам са поленом.

Наравно, матицу не треба увек тражити, осим ако је за замену. Довољно је видети, има ли довољно хране, има ли легла, квалитет легла и да нема матичњака. Чак није потребно прегледати и вадити све рамове из плодишта.

Leave a Reply

Translate »
Cart
Your cart is currently empty.