Десеторамна ДБ кошница (нека општа разматрања)

Десеторамна ДБ кошница проистекла је из праксе и следбеник је стандардне ДБ кошнице од 12 оквира. Спада у групу кошница настављача са могућностима неограниченог проширивања. Пчелари практичари, смањивањем броја оквира, имали су намеру да отклоне неке недостатке дванаесторамне кошнице, а један од основних недостатака је био спор прелазак пчела у медишни простор. Дешавало се да плодиште кошнице буде пуно пчела и хране и да су пчеле улазиле у ројеви нагон и не прешавши у медиште. Сад је питање за дискусију, да ли је то због недостатка кошнице или непредузимања одговарајуће радње самог пчелара у одређеном тренутку. Неки пчелари иду са смањењем броја рамова и до 8, пчеларећи са истим рамовима у плодишту и медишту, наравно са матичном решетком између наставака.

Постоје мишљења, да је ДБ десеторамна кошница у неку руку помирење ДБ дванаесторамне кошнице и ЛР кошнице у смислу одређених предности и мана, тако да постоји велики број пчелара који пчеларе са десет ДБ рамова у плодишту, а као медишта користе ЛР наставке. У том случају, спољне димензије плодишта су као и код ЛР кошнице 504 х 412 мм. док је висина плодишта 310 мм. Сатоноша рама је 480 мм. као и код ЛР кошнице. Ова дужина сатоноше у САД-у прихваћена је као стандард и у сваком случају олакшава пчеларима практичан рад. У пракси се могу срести пчелари који поред стандардних наставака висине од 155 мм. за медиште користе и друге наставке попут фарарових од 170 мм., 180 мм., 190 мм. и других.

У Србији, стандардна ДБ дванаесторамна кошница је квадратног облика, унутрашњих мера 456 х 456 мм са висином плодишта од 310 мм. Унутрашње димензије оквира су 420 х 270 мм са дужином сатоноше од 470 мм и спољним димензијама рама 440 х 300 мм. Имајући у виду различите конструкције оквира у погледу дужине сатоноше, код нас су остављени на машту и вољу пчеларима конструкција и израда десеторамних кошница у погледу дебљине зида, односно спољних димензија.

Поред наведене десеторамне кошнице спољних димензија као ЛР кошница и сатоношом рама од 480 мм., одређени произвођачи, односно пчелари праве  кошницу са стандардним ДБ оквиром чија је сатоноша 470 мм. Ово има оправдања, нарочито за пчеларе који продају ројеве на оквирима, купцима који пчеларе стандардим ДБ кошницама. Захваљујући недостатку стандардизације у изради оквира, односно кошница настављача, у Србији вероватно влада највеће шаренило у том погледу. Ако се десеторамна кошница израђује са оквиром сатоноше од 470 мм, онда дебљина спољних зидова кошнице износи 494 х 412 мм са дебљином зида од 20 мм.

Свакако, најбоље би било донети стандарде у изради кошница у Републици Србији, па као и у САД-у одредити стандардну сатоношу од 480 мм, док би дубина оквира могла бити препуштена на машту и вољу пчелара.

Leave a Reply

Translate »
Cart
Your cart is currently empty.