Неки основни принципи планирања развоја пчелињих заједница

Планирање развоја пчелињих заједница у циљу постизања великих приноса меда, тежак  је посао и захтева велико знање о пчелама, медоносном биљу, метеоролошким условима, техникама пчеларења и другим условима за успешно пчеларење. Планирање, пре свега захтева умни рад, а физички рад нас чека и без планирања. Ако је у питању скидање тешких медишних наставака, неће нам тешко пасти.

Пре почетка планирања, још у фази почетног размишљања о предстојећој пчеларској сезони, важно је знати неке основне чињенице које ће нам бити од користи да у размишљању и поступцима не одемо прешироко и изгубимо драгоцено време. Пре свега, морамо бити свесни сазнања:

  1. Да је свака година различита, народски ,,свака година је година за себе“;
  2. Да су временске и пашне прилике различите у односу на исти период времена протекле године;
  3. Да развој пчелињих заједница у пролеће, у највећој мери, зависи од временских и пашних прилика;
  4. Да је количина хране коју смо оставили за зимовање пресудна за добар почетак пчеларске године;
  5. Доброг здравственог стања пчела (јаке, здраве и од паразита очишћене заједнице имаће добар развој);
  6. Да пчелар може само делимично контролисати и утицати на убрзан развој;
  7. Да је добра и млада матица на почетку сезоне право богатство;
  8. Важности доброг пчеларског знања и познавања више техника пчеларења које се могу применити у датом тренутку;
  9. Важности благовремене зимске припреме резервних наставака, рамова, саћа и свега што ће нам у техничком смислу бити потребно на почетку сезоне;
  10. И на крају морамо знати да је планирање незахвално, јер пуно тога не зависи само од нас.

Може се овде додати још понешто, али ово су наглашавам, само по мојем личном мишљењу, неки основни принципи које пчелар мора имати на уму када се припрема за предстојећу пчеларску сезону.

Свакако, пчелар може предузети све неопходне мере да се већина ових, назови принципа, оствари и сезона медобрања буде успешна на задовољство пчела и пчелара. Пчелар може својим знањем помоћи пчелама да имају довољно хране, може их очистити од крпеља, може дугорочно пратити временску прогнозу, размењивати информације о пашним приликама на терену и наравно поштовати државне прописе и морални закон. Посебно, приликом сеобе, пожељно је не остављати кошнице у близини суседних кошница, и на тај начин стварати гужву на пашним теренима. То може узроковати негативне последице. Повећава се опасност о преношења заразних болести пчела и ширења паразита (Varroa destructor). Поред тога, умањује се принос меда у својим кошницама и кошницама наших суседа. У задње време уочене су још горе појаве, као што су крађе и намерно тровање туђих пчела, како од самих несавесних пчелара тако и од стране трећих лица.

Кад предузмемо све мере и испоштујемо планиране активности резултат неће изостати. Планирање је пола успеха.

Leave a Reply

Translate »
Cart
Your cart is currently empty.